Obligaties, wat zijn het en hoe kan ik erin beleggen?

Obligaties, wat zijn het en hoe kan ik erin beleggen?

Een obligatie is een vorm van lenen waarbij degene die het geld uitleent een rentevergoeding ontvangt. Bedrijven, maar ook overheden, kiezen vaak voor deze vorm op het moment dat banken dit geld niet willen verstrekken. Dat maakt het juist zo interessant voor de belegger; de rentevergoeding zal hierdoor hoger liggen dan wat je krijgt aan spaarrente. Je kunt als belegger dan ook een prima rendement behalen als je kiest voor obligaties. Lijkt het jou ook interessant?

Obligatie is een veilige belegging

Grote bedrijven, maar ook overheden kiezen er regelmatig voor om een lening uit te geven. Dit is voor deze organisaties een schuldbewijs, ofwel obligatie en komt dus eigenlijk neer op een lening van een bedrijf of overheid. Dit zijn vaak bedrijven en overheden die kerngezond zijn en waarvan het risico zeer klein is dat ze niet in staat zijn om aan hun verplichtingen te voldoen. Als je obligaties koopt, krijg je op het einde van je looptijd je geld weer terug, daarnaast ontvang je in de tussentijd een rentevergoeding. Naast de zekerheid die vaak bij een dergelijke handelsmogelijkheid te pas komt, haal je als belegger dus ook je voordeel aan het beleggen in obligaties uit de bijkomende rente, welke ook wel couponrente genoemd wordt. Deze rente kan van tevoren vastgezet worden maar kan ook variabel percentage zijn die bijvoorbeeld afhangt van de Euribor. Dit is de hoogte van de rente waarvoor Europese banken bereid zijn om leningen aan elkaar te verstrekken, in euro's. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens je obligaties tussentijds kunt verkopen als de koers hiervan is gestegen. Dit maakt een obligatie niet alleen een veilige belegging, als de koers flink stijgt, kan de koerswinst ook nog eens voor extra winst zorgen.

Kennisbank over obligaties

Als je wilt gaan starten met obligaties, zorg dan eerst dat je over voldoende kennis beschikt. Er worden termen gebruikt die je waarschijnlijk niet kent, maar wel moet kennen als je in obligaties wilt handelen. Voor informatie over zowel beleggen in obligaties als beleggen in het algemeen of in andere handelsmogelijkheden zoals aandelen of CFD's, kun je terecht bij Compareallbrokers.com. Als je een kijk neemt in hun kennisbank over obligaties, kun je gemakkelijk de betekenis van deze termen opzoeken. In deze kennisbank vind je de betekenis over beleggen in obligaties en alle termen die hierbij te pas komen. Via ditzelfde platform kun je ook een weloverwogen keuze maken voor de juiste broker. Wanneer je zelf de verschillende brokers vergelijkt en op basis van je eigen voorkeuren een keuze maakt voor de juiste broker, kun je veel geld besparen. Vindt je analysemogelijkheden minder belangrijk en beleg je het liefst met zo laag mogelijke kosten? Dan laat je dat zwaarder meewegen en zou je bij de vergelijkingen wellicht terecht komen bij een broker als DEGIRO, afhangend van de verwachtte ordergrootte.

Obligaties zijn ideaal voor de startende belegger

Als je net start met beleggen, kunnen obligaties zeker de juiste keuze zijn. Wanneer je begrijpt wat je doet, heb je hier namelijk ook een goed gevoel over. Als de overheid een nieuwe brug gaat bouwen, en hier geld voor wil lenen, dan is dat duidelijk. In de overeenkomst van een obligatie staat hoeveel rente je gaat ontvangen en wanneer je jouw geld weer terugkrijgt. Wil je tussentijds je obligaties verkopen? Dat is mogelijk. En is de overheid degene die het geld leent, zoals in dit voorbeeld, dan is je risico ook nog eens beperkt. Obligaties kopen, wanneer start jij?