Stappen zetten richting een energiezuinige kantoorruimte

Stappen zetten richting een energiezuinige kantoorruimte

Veel bedrijven kampen met een te hoog energieverbruik. Door de stijgende energiekosten in Nederland en de rest van Europa, bent dit een groter probleem te worden. Daarom kiezen veel werkgevers en zzp'ers ervoor om hun kantoorruimte energiezuiniger te maken. Minder energie verbruiken kan soms veel geld kosten, maar je kantoor duurzaam inrichten kan al met een paar simpele stappen.

Wil jij ook zorgen voor minder energieverbruik op kantoor? In dit artikel lees je de 5 belangrijkste stappen die je kunt volgen.

Energielabel van het gebouw

Als je energie wilt besparen in je kantoorruimte, is het belangrijk dat je weet wat de energieprestaties van het gebouw zijn. Dit kun je achterhalen door het energielabel van het gebouw te checken. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig (of onzuinig) een gebouw is. Het energielabel varieert van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energieonvriendelijk).

Natuurlijk is het niet mogelijk om van een energielabel G naar een energielabel A te gaan. Maar het is wel mogelijk om energiezuiniger te worden door bijvoorbeeld energiezuinige verlichting toe te passen of het gebouw beter te isoleren. Verwarming met infrarood is ook een goede stap om minder energie te gebruiken. Als je weet wat het energielabel van het gebouw is, kun je energiezuinige maatregelen nemen die bij het label passen. Duurzame verbouwingen en oplossing zoals zonnepanelen en isolatie, kosten soms veel geld. Op de lange termijn zul je hierdoor echter veel geld gaan besparen. Deze veranderingen kunnen het uiteindelijk dus waard zijn.

Minder energie verbruiken tijdens werk

Je kunt ook zorgen dat je zelf minder verbruikt als je aan het werk bent op kantoor. Werk je vooral digitaal? Dan zullen deze data- en telecommunicatie producten bij elkaar veel energie verbruiken. Zet apparaten altijd uit na gebruik. Ben je niet intensief bezig op je computer of andere apparaten? Dan kun je deze ook op eco-modus zetten, waardoor deze minder energie nodig hebben. Op lange termijn kun je zo veel energie en dus geld besparen. Als je op kantoor werkt is het ook slim om de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden overdag. Je houdt de kou of warmte zo binnen, waardoor de verwarming minder hoog hoeft te staan.