Apple of Android: voor welke smartphone moet je gaan?

Apple of Android: voor welke smartphone moet je gaan?

In smartphone-land zijn er grofweg twee besturingssystemen te onderscheiden: Apple iOS en Android. Apple iOS vind je alleen op smartphones van het merk Apple. Android draait daarentegen op smartphones van veel verschillende merken. Beide besturingssystemen hebben hun eigen voor- en nadelen. Welk besturingssysteem beter bij je past, zal afhangen van je persoonlijke voorkeuren. Hieronder wordt uiteengezet wat van beide systemen de voor- en nadelen zijn, zodat jij straks een weloverwegen keuze kan maken.

Apple iOS

Zoals gezegd draait dit besturingssysteem alleen op toestellen van Apple. Met andere woorden, Apple iOS zal je alleen vinden op iPhones. Vroeger draaide iOS ook op de iPad, maar dit is met de komst van iPadOS voorgoed verleden tijd.

De voordelen van Apple iOS

Het grootste voordeel aan iOS is het gebruiksgemak. Het reageert doorgaans vlot op acties van de gebruiker en het zit erg logisch in elkaar. Naast de eenvoud van het besturingssysteem is het een bijkomend voordeel dat iOS puur en alleen wordt ontwikkeld voor de iPhone. Dit betekent immers dat het besturingssysteem naadloos zal aansluiten op de iPhone zelf. Tot slot zal iOS goed bevallen bij mensen die in het dagelijks leven meerdere Apple apparaten gebruiken. Deze apparaten sluiten namelijk goed op elkaar aan. Zo zal het overdragen van foto's van je iPhone naar je Macbook piece of cake zijn.

De Nadelen van Apple iOS

Wie een iPhone wil kopen, zal geconfronteerd worden met hoge prijzen. Dit is dan ook het grootste nadeel voor de meeste mensen. Daarnaast is het een nadeel dat iOS, met name voor de veeleisende gebruiker, weinig aanpassingsmogelijkheden biedt. Het systeem zit aardig dichtgeschroefd. Dit houdt overigens ook in, dat je geen apps mag downloaden buiten de (gecontroleerde) app-store.

Android

Android is het besturingssysteem van Google. Je zal het vinden op telefoons van verschillende merken. Denk daarbij aan Samsung, Sony of Huawei.

De voordelen van Android

Android telefoons zijn te krijgen in verschillende prijsklassen. Dat maakt dat er voor iedereen wel een te vinden is. Een Android toestel is een goede middenweg voor mensen die enerzijds zoeken naar toegankelijkheid en anderzijds naar aanpassingsmogelijkheden. Ook voor de veeleisende gebruiker valt er daarbij genoeg aan te passen. In deze lijst van de beste budget smartphones kan je bijna uitsluitend Android-toestellen vinden - dat is een duidelijk teken!

De nadelen van Android

Android toestellen zijn net een slag minder gebruiksvriendelijk dan iPhones die op Apple iOS draaien. Daarnaast zijn Android toestellen gemiddeld genomen minder veilig; dit komt omdat je op een Android toestel ook apps van buiten de eigen app-store mag downloaden. Een laatste nadeel is, dat Android smartphones een minder 'premium' karakter dragen dan iPhones. Of je hier waarde aan hecht, is uiteraard aan jezelf.

Slotsom: wat past het beste bij jou?

Wil jij weten welk besturingsysteem het beste bij jou past? We hebben het onderstaand nog één keer kort voor je samengevat.

Apple iOS

  • Optimale gebruiksvriendelijkheid
  • Gemaakt voor iPhone: goede optimalisatie
  • Alleen apps downloaden in eigen app-store
  • Weinig aanpassingsmogelijkheden
  • Premium', maar duur - een smartphoneverzekering is aangeraden (hier meer info)

Android

  • Relatief gebruiksvriendelijk
  • Verkrijgbaar op veel smartphones: matige optimalisatie
  • Ook buiten eigen app store apps downloaden
  • Veel aanpassingsmogelijkheden
  • Verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, ook budget smartphones