Hoe herken je een spam oproep op je gsm en wat kun je eraan doen?

Hoe herken je een spam oproep op je gsm en wat kun je eraan doen?

Wat is een spam oproep precies?

Een spam oproep is een ongewenst telefoontje, meestal afkomstig van een onbekend of verdacht nummer. Deze oproepen kunnen variëren van promotiegesprekken tot gevaarlijke pogingen tot oplichting, ook wel phishing genoemd. In België worden dagelijks duizenden mensen gebeld door automatische systemen of door callcenters uit het buitenland, vaak met als doel om persoonlijke gegevens of geld afhandig te maken.

Hoe weet je of een oproep spam is?

Er zijn enkele duidelijke signalen die erop kunnen wijzen dat je met een spam oproep te maken hebt. Zo ontvang je mogelijk een oproep van een telefoonnummer dat je niet kent of dat afkomstig lijkt uit een ander land, zoals Tunesië of India. Soms hangt het gesprek meteen op nadat je hebt opgenomen. Andere keren hoor je een opgenomen boodschap in het Engels of Frans, wat ook een rode vlag kan zijn.

Bekende spam nummers in België

Bepaalde telefoonnummers zijn al vaak gemeld als spam door andere gebruikers. Denk aan nummers als 0970- of buitenlandse netnummers die erg gelijkaardig lijken. Websites als allotelecom.be helpen je te achterhalen of een bepaald nummer als verdacht wordt beschouwd. Het is dus zeker de moeite waard om een onbekend nummer snel op te zoeken nadat je gebeld bent.

Wat kun je doen tegen spam oproepen?

De eerste stap is om nooit je persoonlijke gegevens te delen met een onbekende beller. Als iemand naar je bankgegevens of rijksregisternummer vraagt, verbreek dan meteen de verbinding. Je kunt het nummer vervolgens blokkeren op je gsm. Zowel Android als iPhone bieden deze functionaliteit aan via hun oproepinstellingen.

Een spamblocker of app gebruiken

Er bestaan apps die gespecialiseerd zijn in het detecteren en blokkeren van spam nummers. In België zijn er apps zoals Truecaller of Hiya die veel spamnummers automatisch herkennen en je waarschuwen nog voor je de oproep beantwoordt. Deze apps gebruiken wereldwijde databases die in realtime worden bijgewerkt.

Melden bij de overheid

Je kunt verdachte oproepen ook melden bij Witte Kruis of bij de FOD Economie via hun meldpunt. Hoe meer meldingen zij ontvangen, hoe beter ze kunnen optreden tegen malafide organisaties. Zo help je niet alleen jezelf maar ook anderen te beschermen tegen telefonische fraude.

Conclusie: wees op je hoede

Spam oproepen zijn in opmars en kunnen erg vervelend of zelfs gevaarlijk zijn. Door alert te blijven, verdachte nummers op te zoeken en verdachte oproepen te blokkeren, kun je het risico beperken. Gebruik je gezond verstand en maak gebruik van hulpmiddelen zoals spamfilters en meldpunten. Zo houd je controle over wie je wel en niet bereikt via je gsm.