Wat is een Cloud Engineer en welke werkzaamheden doet een Cloud Engineer?

Wat is een Cloud Engineer en welke werkzaamheden doet een Cloud Engineer?

Je hebt er vast wel eens een keer van gehoord: werken in de cloud. Bedrijven migreren massaal naar de cloud, omdat ze kunnen profiteren van flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiëntie. Maar hoe wordt dit allemaal geregeld? Dit is waar de rol als Cloud Engineer in beeld komt. Maar wat houdt deze rol exact in en welke werkzaamheden doet een Cloud Engineer. We hebben het allemaal voor je uitgezocht. In deze blog vertellen we je hier alles over. Lees snel meer!

Wat is een Cloud Engineer?

Een Cloud Engineer is niet zomaar een IT-specialist. Hij of zij ontwerpt, implementeert en beheert complexe Cloudsystemen. Ze helpen dus organisaties met hun transitie naar de cloud. Hierbij kun je denken aan servers, opslag, netwerken, databases en applicaties. Ze faciliteren alles wat je als organisatie nodig hebt om digitaal te kunnen groeien. Deze functie komt in grote lijnen overeen met de rol als netwerkbeheerder of systeembeheerder. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat deze functies een stuk breder zijn. Een Cloud Engineer of Cloud Ingenieur richt zich volledig op Cloud-oplossingen binnen de platformen, zoals Amazone Web Services (AWS), Google Cloud of Microsoft Azure. Als Cloud Engineer ben je altijd op de hoogte van de nieuwste technologieën binnen Cloud Computing.

Wat doet een Cloud Engineer?

Een Cloud Engineer heeft een zeer divers takenpakket. Over het algemeen houdt een Cloud Engineer zich bezig met de volgende taken en werkzaamheden:

- Je houdt je bezig met het ontwerpen van een optimale Cloud architectuur voor de behoeften van de organisatie;

- Je bent bezig met migreren van data en applicaties naar de Cloud;

- Je bent bezig met het continu monitoren, optimaliseren en beveiligen van de Cloud-omgeving;

- Je bent altijd op de hoogte van de nieuwste Cloudoplossingen en weet deze te integreren voor organisaties.

Houd er rekening mee dat de werkzaamheden per organisatie anders kunnen zijn.

Welke vaardigheden heb je nodig als Cloud Engineer?

Als Cloud Engineer zul je moeten beschikken over een aantal belangrijke vaardigheden. Je zult veel kennis en ervaring moeten hebben met:

- Diverse Cloudplatformen, zoals AWS, Google Cloud of Microsoft Azure. Je kunt ervoor kiezen om je te specialiseren in een Cloudplatform;

- Verschillende programmeertalen, zoals Python en Java.

- Databases. Als je kennis hebt van SQL of NoSQL dan maakt dit je werkzaamheden een stuk eenvoudiger.

- Cyber Security, zodat je een optimaal beveiligde Cloud omgeving hebt.

De toekomst van Cloud Engineering

Als Cloud Engineer heb je veel perspectief op een baan. De Cloud is nog lang niet uitgegroeid. De komende jaren zullen steeds meer bedrijven gebruik maken van Cloud Computing waardoor de vraag naar Cloud Ingenieurs zal stijgen. Als je een carrière in Cloud Computing overweegt, dan is dit zeker een goede keuze. Doordat er veel vraag is, kun je een uitstekend salaris verwachten met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ben je op zoek naar een baan? Bekijk hier de Cloud Engineer vacatures op Buro5!