Telefoneren tijdens je vakantie? Dit is hoe roaming precies werkt

Telefoneren tijdens je vakantie? Dit is hoe roaming precies werkt

Telefoneren tijdens je vakantie kan erg handig zijn om in contact te blijven met vrienden en familie of om belangrijke zaken af te handelen. Maar hoe werkt dat eigenlijk als je in het buitenland bent? In dit artikel leggen we uit hoe roaming precies werkt.

Als je naar het buitenland reist en je wilt je telefoon gebruiken om te bellen, sms'en of internetten, maak je gebruik van roaming. Roaming is het gebruik maken van een netwerk van een andere provider dan je eigen provider. Hierdoor kun je toch telefoongesprekken voeren en gebruik maken van mobiel internet, net zoals je dat thuis gewend bent.

Wat is roaming?

Roaming is mogelijk omdat er afspraken zijn gemaakt tussen verschillende providers in verschillende landen. Deze afspraken stellen jou in staat om gebruik te maken van het netwerk van een andere provider, terwijl je gewoon je eigen telefoon en simkaart blijft gebruiken.

Kosten van roaming

Het gebruik van roaming brengt echter wel extra kosten met zich mee. Je betaalt namelijk niet alleen de kosten voor het gebruik van je eigen telefoon, maar ook de kosten voor het gebruik van het netwerk van de provider in het buitenland. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen, vooral als je veel gebruikt maakt van mobiel internet.

Om te voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan, is het verstandig om je provider te raadplegen voordat je op vakantie gaat. Vaak bieden providers speciale tarieven en bundels aan voor het gebruik van je telefoon in het buitenland, zodat je kosten in de hand kunt houden.

Alternatieven voor roaming

Er zijn ook alternatieven voor roaming beschikbaar, zodat je toch kunt telefoneren tijdens je vakantie zonder hoge kosten. Een van deze alternatieven is het aanschaffen van een lokale simkaart. Door een lokale simkaart te gebruiken, maak je gebruik van het netwerk van een provider in het land waar je op vakantie bent. Hiermee voorkom je de hoge kosten van roaming en kun je toch telefoneren en internetten tegen een lager tarief.

Een ander alternatief is het gebruik maken van wifi. Veel hotels, restaurants, bars en andere openbare gelegenheden bieden gratis wifi aan. Door gebruik te maken van wifi kun je zonder extra kosten bellen via internet, bijvoorbeeld via WhatsApp of Skype.

Roaming in de Europese Unie

Sinds juni 2017 gelden er binnen de Europese Unie geen extra kosten meer voor roaming. Dit betekent dat je binnen de EU kunt bellen, sms'en en internetten tegen hetzelfde tarief als thuis. Deze maatregel geldt voor alle EU-lidstaten en voor alle Europese burgers, ongeacht hun nationaliteit.

Het verdwijnen van de extra kosten voor roaming binnen de EU heeft ervoor gezorgd dat reizen binnen Europa makkelijker en goedkoper is geworden. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over hoge kosten voor het gebruik van je telefoon tijdens je vakantie in het zuiden van Portugal, bijvoorbeeld. Je kunt gewoon bellen, sms'en en internetten zoals je dat thuis gewend bent.

Roaming maakt het mogelijk om te telefoneren tijdens je vakantie, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Het is verstandig om je provider te raadplegen voordat je op reis gaat, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Daarnaast zijn er alternatieven beschikbaar, zoals het gebruik maken van een lokale simkaart of het gebruik van wifi. Binnen de EU gelden sinds juni 2017 geen extra kosten meer voor roaming, waardoor voordelig telefoneren tijdens je vakantie binnen Europa mogelijk is.